Jak wiemy każda książka ma swój specyficzny zapach, skąd bierze się ta charakterystyczna woń?. Na to pytanie próbowali odpowiedzieć naukowcy z Wielkiej Brytanii, którzy wykorzystali analizę fazy
nadpowierzchniowej, czyli metodę analityczną wykorzystywaną w
chromatografii gazowej. Każda (nie elektroniczna) książka
wykonana jest z papieru, czyli materii organicznej, która z czasem ulega
rozkładowi. Duże znaczenie ma tutaj temperatura otoczenia, wilgotność
powietrza, nasłonecznienie, a także substancje wykorzystane do produkcji
masy papierowej. Woń starych książek naukowcy zdefiniowali jako
mieszankę zapachu trawy, wanilii i stęchlizny.
Podczas badań naukowcy odkryli, że
szczegółowa analiza lotnych związków organicznych uwalnianych podczas
rozkładu papieru może znacząco pomóc w dokładnym określeniu składu
papieru, dlatego też można bez
trudu, znając odpowiednie reakcje, scharakteryzować substancje użyte do
produkcji danej książki. Co więcej możliwe jest również określenie w
jakim stadium rozkładu znajduje się dany egzemplarz ma to
szczególne znaczenie w przypadku znalezisk historycznych ksiąg lub
rękopisów, które wymagają odpowiednich sposobów konserwacji.
Książki nie tylko uwalniają zapachy, ale również je
absorbują. Dlatego też przykładowo książka kucharska będzie pachniała
inaczej niż ta, którą czytamy w sypialni. Papierowe
dzieła literackie bardzo szybko przesiąkają zapachem tytoniu czy
stęchlizny, więc lepiej nie trzymać ich w zadymionym pomieszczeniu czy w piwnicy. Rozkład papieru zachodzi szybciej w wysokich temperaturach,
przy dużej wilgotności oraz przy bezpośrednim, długotrwałym
nasłonecznieniu.
Źródło: http://badania.net/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będziemy wdzięczni za Twój komentarz. Pamiętaj, że każdą myśl możesz wyrazić w sposób kulturalny, jeśli tylko tego zechcesz.